Resa till Sverige på ett hållbart sätt
Foto av Denny Franzkowiak via Pixabay.com, text: Agneta Andersson
För oss Sweor bosatta i utlandet är Sverige-resan ett viktigt samtalsämne. Det gäller även för oss Sweor i Holland.
Tiderna förändras och så även våra valmöjligheter
Förr i tiden valde vi flyg när vi ville åka snabbt och billigt, hade vi mer tid och energi bilade vi, tåget tog längre tid men kunde också ha fördelar och båtförbindelser kortar av resan. Nu för tiden är valen runt Sverige-resan inte längre lika självklara.
Vad har förändrats? Klimatförändringarna har gett oss flygskam. Alternativen till flyg är bil, båt, tåg och – varför inte – cykel. Trots nödvändigheten att minska utsläppen och minska på flygningen så har det direktgående nattåget från Amsterdam till Köpenhamn försvunnit. Förr i tiden kunde man med ett enda byte åka tåg från Amsterdam till Stockholm. Nu krävs det många byten.
De som har bott länge i Nederländerna kommer kanske ihåg att det på 70/80-taket under förra seklet fanns en båtförbindelse Amsterdam-Göteborg. Det var ett miljövänligt resesätt. Båtförbindelser mellan kontinenten och Sverige har kommit och gått under tiderna. Bilen har alltid varit ett bra sätt att ta sig till Sverige på. Under pandemin blev även det färdsättet extra invecklat. De nationella gränserna med olika regler för att komma in och ut ur ett land gjorde det väldigt krångligt att ta sig över land (tåg, bil) till Sverige. Då var direktflygen till Stockholm eller Göteborg att föredra, men då fick man bära skammen.
Valmöjligheter med bil till Sverige
Nyligen ställde Linda en fråga på vår SWEA Holland WhatsApp ”Är det någon som har tips på vad som är ett bra (snabbt och billigt) sätt att bila från Amsterdam till Uppsala? Det gav på väldigt kort tid en kaskad av reaktioner. Här följer några av tipsen som Linda fick:Kan ni bytas av vid ratten och är ni bekväma med en lång bilresa så är färjan Puttgarden-Rödby och bron mellan Köpenhamn och Malmö förhållandevis snabb och billig. Eller välj en Kombibiljett Puttgarden-Rödby och sedan Helsingör-Helsingborg med Scandlines. Boka då en FLEXbiljett som ger mer flexibilitet!
Med en FLEXbiljett behöver ni inte åka vidare samma dag och ni har förtur på färjan. Korta gärna av bilresan genom att ta nattfärjan mellan Tyskland och Sverige: Kiel-Göteborg och ta E20 vidare till Uppsala/Stockholm. Det finns även nattfärjor mellan Travemünde-Malmö och Travemünde-Trelleborg men det blir mindre sovtimmar och mer timmar bakom ratten. Variera resvägen och unna er ett par övernattningar under resan: t.ex. övernatta på landet i närheten av Bremen eller Hamburg, nästa dag reser ni vidare över Jylland till nästa övernattningsadress nära Fredrikshamn och ta morgonfärjan över till Göteborg och sedan vidare. Samåkning föreslår en del Sweor. Det gör den långa resan trevligare och lättare. Man delar på körningen och kostnaderna.
Många kommer med förslag på hur man gör det bekvämt för sig under resan: boka inte bara båten i förväg utan också bord i matsalen på båten, övernatta under resan och njut av det vackra landskapet och båtresan.
Hållbara resesätt
För att sätta de olika hållbara resesätten i perspektiv utifrån tidsaspekten så ger Google Maps för närvarande följande restider: med bil från Amsterdam till Stockholm på 17 – 18 timmar, med tåg 21 – 23 timmar och den som har tid och är sportig den cyklar på tre dagar. Men det är inte bara tiden som gäller. Det är mycket att ta med i avvägningen: hälsa och bekvämlighet, reser man ensam eller med mer förare och vad blir totalkostnaden för resan (bensin, båtresan, övernattningar).
Vilket resesätt ni än väljer, stressa inte, se er omkring, njut av resan och ta tid på er!