Aptitretare – här i Holland har vi ’bitterballen’

Foto från Skitterphoto via Pixabay.com

Vi låter er på nytt få en liten inblick i vårt kök där vi provar ut olika recept och fördjupar oss i deras bakgrund. Den 3e oktober tar vi emot er här i Holland med ett mingel med drink och holländska aptitretare.

I svenska kök har vi de klassiska köttbullarna – mammas köttbullar – som för många väcker barndomsminnen från middagsbordet där köttbullarna serverades med lite olika tillbehör: potatismos, lingon, saltgurka …  ’you name it’. En rätt som genom IKEA blivit en favorit för barnfamiljer över hela världen.

Här i Holland har vi ’bitterballen’. Associationerna är lite annorlunda. Inte familjeidyllen runt middagsbordet, utan de vuxnas ’borreltijd’ med en drink och en aptitretare innan maten, i hemmet eller ute på en bar. Ett glas kryddig genever och den varma panerade och friterade lilla bollen med senap … det älskar många holländare! Det är kombinationen av den bittra starka smaken på genevern och den krokanta panerade runda ’bollen’ fylld med en tjock gratängsås eller köttragu som gett namnet ’bitterballen’. På vårt VM-välkomstmingel lovar jag inte att vi serverar denna bittra kryddade genevern. Det kan bli väl starkt efter en jetlag eller stela muskler efter en lång tåg- eller bilresa, men dessa holländska bitterballen, det kommer det att bli!

Ursprunget av dessa bollar går tillbaka till 1500-talet då Spanien som kolonialmakt inte bara härskade över Latinamerika men även över Holland och Belgien. Deras välde var så stort att ’där gick solen aldrig ner’.  Spanjorerna var vana vid tapas. Som surrogat lär en spansk kock i det ockuperade södra Nederländerna ha skapat denna lilla smakliga och mättande ’bollen’ med ’leftovers’ till soldaterna. Lite köttrester, brödrester, ägg och mjölk format till bollar och friterat. Det blev en mättande smakbit som nu är en klassisk holländsk ’borrelhap’.

Vad denna lilla krokanta bollen innehåller kan vara olika och är man sparsam så blir den mer mjöl- än köttbaserad. Sparsamhet är en holländsk egenskap med historiska rötter långt bak i tiden. Sparsamhet är en självklarhet för holländarna, men påfallande för utomstående. Den brittiska historikern Simon Schama ger denna sparsamheten en kulturell tolkning i sin bok om 1600-talets Nederländerna ’Embarrassment of Riches’. I andra länder visades makt och rikedom i storslagen arkitektur, inredning och klädsel, i Nederländerna var de rika köpmännen och eliten mera återhållsamma.

Om ni undrar om skillnaden mellan Holland och Nederländerna så får ni ge er till tåls. Jag återkommer om vad vårt värdland egentligen heter. Kommer ni till Holland, till Nederländerna eller ett kungarike som sträcker sig ända till det Karibiska havet?

Välkomna till detta fängslande landet där vi tar emot er på årets världsmöte i oktober!

Anna Franzén

VM-general 2024