Nya Impulser – Susanne Wahlfors

[ezcol_1third]

I oktober 2016 träffades vi på Kasteel Duivenvoorde. Foto: Margareta Svensson

[/ezcol_1third] [ezcol_2third_end]

En solig kväll i början på maj träffade jag Susanne Wahlfors för att få veta mer om henne, och hennes ofta osynliga men oerhört värdefulla arbete för SWEA Holland. Vi träffades på Mr. Sister – en mysig restaurang på vattnet mittemot EYE, där vi ofta håller Amsterdam After Work – ett av Susannes många bidrag till SWEA. Susanne är nämligen ansvarig för programgruppen. Med motivation och engagemang föreslår och organiserar hon aktiviteter, som ger oss i SWEA Holland möjlighet att träffas och lära känna varandra. Just då var hon fullt upptagen med planering och ordnande inför SWEAs jubileumsfest.

[/ezcol_2third_end]

[ezcol_2fifth]

Vad ledde dig till Nederländerna?
Jag har växt upp delvis i Sverige och delvis utomlands. Min styvfar jobbade för FN och under min uppväxt bodde vi i flera länder, bl.a. Indien, Papua Nya Guinea och till sist Karibien, där jag läste på Universitet på Barbados. Som ung vuxen flyttade jag tillbaka till Sverige. Jag jobbade en tid på Siemens och det var då jag träffade Erik, våra vägar korsades på en konferens i Sverige. Efter en kort, intensiv period tillsammans visste jag att Erik var mannen i mitt liv. Våren 1992 flyttade jag till Amsterdam.

Hur kom du i kontakt med SWEA?
Jag har arbetat på advokatkontor och andra företag i olika administrativa roller. För en tid sedan fick jag uppleva den osäkra sidan av arbetsmarknaden. Jag fick lämna ett jobb efter många års tjänst och var en period arbetslös, det var det som ledde mig till SWEA.
Jag hade faktiskt bott i Nederländerna i över 20 år utan anknytning till eller medlemskap i någon svensk organisation innan jag gick med i SWEA. Jag fick min dos svenskhet mest genom min svenska frisör.
Jag tog kontakt med SWEA för att bredda mitt nätverk och mina möjligheter att få jobb. Och så blev det, genom mitt engagemang fick jag kontakt med en Swea som blev länken till ett nytt arbete!
Utöver den här fina chansen upptäckte jag alla dessa svenska kvinnor, som också lever och verkar här. Jag upptäckte allt det som förenar oss; den svenska bakgrunden och att det kan ta tid att hitta rätt i det holländska arbetslivet, trots att vi är starka, duktiga och kompetenta kvinnor. Många av oss svenskor tar stort ansvar och eget initiativ utan att det riktigt märks, vi kommer kanske inte riktigt till vår rätt. Kärleken har lockat hit många av oss, därför har vi ofta en speciell förankring i det holländska samhället med familj, jobb, sociala nätverk och kontakter.

Vad betyder SWEA för dig?
SWEA är något alldeles unikt, här finns en gemenskap att känna igen sig i. Det gäller många aspekter i livet; åldersmässigt spänner vi över flera generationer, yrkesmässigt finns en stor erfarenhet och bredd, vi delar den svenska kulturen och traditionerna, många har bott, studerat och arbetat i andra länder. Jag kände igen mig, vilket var en stark, positiv och ovanlig känsla! SWEA är min klubb och min gemenskap med andra kvinnor.

[/ezcol_2fifth]

[ezcol_3fifth_end]

Susanne och Erik har varit ett par sedan 1991. Foto: Margareta Svensson
Vädret var så fint på jubileumsdagen att en del ’valde’ att stanna kvar ute hela kvällen. Foto: Margareta Svensson

[/ezcol_3fifth_end]

 

[ezcol_2fifth]

Susanne tillsammans med nuvarande och före detta programengagerade Anna Runesson och Karin Åsén på stadsvandring i Haarlem. Foto: Margareta Svensson

[/ezcol_2fifth] [ezcol_3fifth_end]

Det säger nog något om din energi och ditt engagemang att du ganska snart efter att du gick med i SWEA engagerade dig i programgruppen och så småningom blev ansvarig för gruppen. På vilket sätt stärker du SWEA?

Vi i programgruppen lyssnar och fångar upp vad vi medlemmar vill göra, vad som sysselsätter oss och hur vi kan bidra. Det är en av styrkorna med SWEA; här finns kunskap att förmedla, intressen att dela. Ett lysande exempel på det är dagsvandringen genom Haarlem i april i år!
Så Sweor, hör av er till programgruppen med idéer och förslag på aktiviteter!
Vi bevakar vad som sker och vad som kan vara av intresse för SWEA; utställningar, konserter, svenska fika-ställen mm.

Det som för oss andra i SWEA är en enstaka liten företeelse förutsätter engagemang och intresse att dela med sig av kultur, musik, god mat etc. Det kräver organisation, planering och struktur. Man behöver ett digert kontaktnät, vilket Susanne under åren som ansvarig för SWEAs programgrupp och genom sin nyfikenhet och öppna inställning skaffat sig.
I skrivande stund har jubileumsfesten ägt rum. Den var mycket uppskattad och ett fantastiskt tillfälle för Sweor med partners att träffas, äta gott och mingla! Jag vet hur mycket engagemang, arbete och planering Susanne och programgruppen lade ner.

 

[/ezcol_3fifth_end]

Text: Jeanette Broberg

Vill du också vara med och arrangera program för SWEA Holland? Eller har du förslag på aktiviteter som skulle passa oss? Hör av dig!

Du är också välkommen att reagera eller skicka en hälsning till Susanne eller Jeanette i fältet här nedan.