Nya Impulser – Pernilla Triel

[ezcol_1third]

Pernilla Triel blev ordförande för SWEA Holland 2019. Foto: Privat

[/ezcol_1third] [ezcol_2third_end]

Som vi vet har SWEA Holland en ny ordförande, nummer 17 i raden av kompetenta kvinnor sedan SWEA Holland startades 1992 av Anne-Cathrine Heldtander, som också var vår första ordförande.

Pernilla och jag jobbade ihop i Svenska kyrkans kök en dag och det var ju ett utmärkt tillfälle att lära känna henne bättre för att kunna förmedla lite information om henne till alla SWEA Hollands medlemmar.

Pernilla är anställd vid Svenska Kyrkan i Rotterdam och hennes förnämsta arbetsuppgifter just nu är tyvärr att jobba med avyttringen av fastigheten, eftersom det i Sverige bestämts att församlingen i Nederländerna måste leva vidare utan den väldigt speciella träffpunkt som kyrkan på Parklaan 5 i Rotterdam har varit sedan många år tillbaka.

Text Maria Berglund

Berätta lite om dig själv och din bakgrund!

Jag är född i Sverige och mina föräldrar kommer båda från Medelpad (nära Sundsvall) så jag är helsvensk men jag ser mig själv egentligen mer som ett ”SKUT-barn” (Svenska Kyrkan i Utlandet). Vi flyttade till diverse svenska kyrkor utomlands där mina föräldrar var verksamma som husmor och assistent. Längsta tiden bodde vi i kyrkan i Rotterdam och där gick jag i internationell skola och därefter följde en yrkesutbildning i internationellt hotellmanagement i Haag.

[/ezcol_2third_end][ezcol_1half]

Men du har ju också bott i Sverige vid vuxen ålder?

Javisst, jag och min man John bodde i och i närheten av Sundsvall i åtta år. John jobbade fortfarande i Nederländerna och pendlade. Under de åren föddes vår dotter Chantal. När John fick ett attraktivt jobberbjudande här i Nederländerna, bestämde vi oss för att flytta tillbaka hit.

Nu har du berättat om förr och nu men hur ser framtiden ut?

Jag letar jobb! Någon gång i mitten av sommaren blir kyrkans personal uppsagd. Som tur är har jag nu mitt engagemang i SWEA att ta tag i. Kopplingen till Sverige är viktig för mig, men också för min dotter Chantal, som är tvåspråkig och njuter av alla svenska traditioner. Dessutom är SWEAs syfte, att främja svensk kultur och det svenska språket något vi här i kyrkan också alltid har jobbat för.

Och hur ser du SWEAs framtid här i Nederländerna?

Vad jag främst vill poängtera är att kommunikation är väldigt viktigt, att medlemmar hör av sig om vad de tänker och tycker och vilka önskningar och funderingar de har vad beträffar SWEA Hollands organisation och program.Tillsammans kan vi komma vidare! Programgruppen är enormt viktig, de kan via ett spännande programutbud nå ut till olika målgrupper. För naturligtvis hoppas vi att kunna utöka vårt medlemsantal, unga kvinnor som kanske bor en kort tid här (men SWEA finns ju överallt) och även svenskor som har bott här länge. Nu när kyrkan försvinner som samlingslokal i Rotterdam-området kanske fler svenskor häromkring hittar till SWEA istället för att på så sätt behålla kontakten med andra svenska kvinnor? Samtidigt tycker jag att vi borde få till mer samarbete med de olika Sverige-relaterade organisationerna här i Nederländerna. Eftersom vi har olika målgrupper är vi inte konkurrerande men kan vi via samarbete nå det mål vi alla strävar efter, att förmedla svensk kultur och språk.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

En bild av den vackra röda boken i svenska kyrkans trädgård, foto: Pernilla Triel

[/ezcol_1half_end][ezcol_1half]

SWEA Holland firar SWEAs 40-årsjubileum på Kurhaus i Scheveningen.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Du verkar ha en positiv inställning till livet?

Ja, absolut! Dessutom har jag ett antal förebilder i livet, starka, tuffa kvinnor, som jag får en enorm energi av, dels kvinnor som jag själv känner, dels för mig personligen okända kvinnor som verkligen gör eller har gjort skillnad.

Det får mig att tänka på unga Greta Thunberg, som av SWEA International utsetts till Årets svenska kvinna 2019, den yngsta någonsin. Hon passar in i din bild av tuffa och starka kvinnor?

Som ordförande i SWEA Holland står jag bakom detta val. Greta är en ung kvinna med starka ideal som verkligen har satt Sverige på världskartan.

[/ezcol_1half_end][ezcol_1half]

 

 

Pernilla, vi har nu jobbat ihop för att fixa en middag till biskopsbesöket (Thomas Petterson, biskop på Gotland är på besök). Du är så enormt professionell på att fixa mat, hur kommer det sig?

Ha ha, bortsett från min utbildning är det min passion att laga mat och dessutom att fotografera mat. Kolla mitt Instagram-account @foodandwineparadise, då vet du vad jag menar!

 

Det har varit kul att prata med Pernilla och höra hennes tankar om SWEA Holland. Framtiden låter lovande, framför allt målet att nå fram till fler medlemmar och större samarbete med andra Sverige-relaterade organisationer här i Nederländerna. Lycka till, Pernilla!

Vill du träffa Pernilla i levende livet? Ta chansen att komma på sommaravslutningen den 15 juni, läs mer här!

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Ett exempel på Pernillas passion för mat och matlagning. Kan man få receptet? Foto: Pernilla Triel

[/ezcol_1half_end]