foto-Arjen-Veldt

Nya Impulser – Linda Sjöström

[ezcol_1third]

Linda kom till Nederländerna 2016, tidigare bodde hon med sin familj i Paris. Här tillsammans med dottern Amelie hemma i lägenheten i Amsterdam. Foto: Margareta Svensson

[/ezcol_1third] [ezcol_2third_end]

Att ta på sig ansvar inom SWEA är ett sätt att utvecklas och skaffa sig kompetens som kan komma till nytta på många sätt. Den här gången får vi träffa Linda Sjöström är SWEA Hollands nya ordförande (det är hennes andra år i styrelsen, under 2017 var hon kassör).

Grattis till detta nya ideella uppdrag, kan du berätta lite om vägen till beslutet?

Jag är inte en person som gillar att synas och stå i centrum men jag tycker om att stötta och hjälpa andra. Dessutom är det ett stort ansvar och jag ville vara säker på att jag har tillräckligt med tid för att göra ett bra jobb. Plötsligt insåg jag det jag redan visste: man växer och utvecklas när man tar sig an svåra saker. Vad tusan! Man måste våga! Det är Eva Kars som har fått mig att inse att det inte behöver vara så svårt, bara man har roligt! Man får lägga krutet på det viktigaste, SWEAs unika gemenskap. Vi får hjälpas åt helt enkelt. Eva är en fantastisk förebild, jag ser fram emot att få samarbeta med henne även i fortsättningen inom VEMAs styrelse.

[/ezcol_2third_end][ezcol_2third]

Apropå kvinnliga förebilder, finns det någon kvinna som du beundrar särskilt mycket?

Min mamma! Hon är en av de mest positiva och snällaste människor jag känner. När jag studerade på universitet brukade jag ibland bila från Umeå  till Enköping. Det är en lång bilfärd så ibland kom jag ner sent på kvällen. Det första jag gjorde var alltid att åka och hälsa på henne på lasarettet där hon jobbade som nattsköterska. Om det var en lugn kväll så kunde jag stanna en liten stund för en fika med mamma och hennes kollegor. Ibland kom andra sköterskor och frågade henne om råd och hon var så självsäker och fattade beslut utan att blinka. Det var något i hennes sätt, hon tog sig verkligen tid till att förklara och hon ville genuint hjälpa. Jag hörde allt vad som sades men förstod nog inte mer än hälften av mammas fikonspråk (Linda skrattar). Det var nog första gången som jag faktiskt såg henne jobba och jag blev så otroligt stolt över min lilla mamma. Det är imponerande att se kvinnor som verkligen kan sin sak och gör fantastiska jobb.

[/ezcol_2third] [ezcol_1third_end]

Mamma är en otroligt positiv och beundransvärd kvinna! Foto: Privat

[/ezcol_1third_end][ezcol_1third]

Theater är en av Lindas stora intressen, här ser vi henne i Nymph Errant av Cole Porter som sattes upp 2016. Foto: privat

[/ezcol_1third] [ezcol_2third_end]

Du är en klok och eftertänksam person, hur skulle du vilja prägla SWEA?

SWEAs syfte står klart och tydligt i stadgarna, vi skall främja det svenska språket och sprida svensk kultur och tradition. Därutöver är SWEA en gemenskap, ett nätverk med, för och av kvinnor. Utbytet med intressanta människor som kan hjälpa varandra och lära av varandra. Syftet kommer till uttryck i våra stipendier och donationer, jag hoppas att vi den kommande tiden kan integrera SWEAs syfte tydligare i våra aktiviteter. Tanken är att få syftet att komma till uttryck även i nätverket. Att arbeta för svensk kultur och arbeta för ett svenskt starkt kvinnligt nätverk kan vara samma sak.

Vi kommer att fortsätta med Nya Impulser, att lära känna varandra. Alla är vi förebilder och vi ska vara stolta över oss själva. När vi vågar dela med oss av våra erfarenheter och kompetenser så skapas positiva synergier som sprids ut i vår organisation. Vi har tvivel om oss själva men faktum är att alla har något att erbjuda, det är viktigt att vi kvinnor visar vad vi kan!

Vi i styrelsen hoppas bli ännu bättre på att engagera våra medlemmar, vi är ett kollektiv där alla har något att ge. Alla kan säga vad de tycker och allt engagemang är välkommet.

[/ezcol_2third_end]

Text: Margareta Svensson

Bilden på scen: Arjen Veldt