Nya Impulser – Katarina Elfner

[ezcol_1third]

Katarina Elfner berättar för Erica Törnlöw om sitt liv och sitt företagande i Amstelveen. Foto: Erica Törnlöw

[/ezcol_1third] [ezcol_2third_end]

Jag träffar Katarina på Stationshuset i Amstelveen, en gråmulen lördag. Det är full fart med frukostätande hotellgäster och andra som kommer in på en kopp kaffe. Det är en härlig stämning och det doftar ljuvligt gott ifrån köket, där ett par ägg steks till en av gästerna. Vi bestämmer oss för att ta en promenad med våra hundar. Under en två timmar lång promenad i Amsterdamse Bos pratar vi om livet och hur det är att bo i Nederländerna.

[/ezcol_2third_end]

[ezcol_1half]

Kreativitet är ett ord som går som en röd tråd genom Katarina’s liv. Hon gick på RMI Berghs (reklam och marknadsföring) i Stockholm och arbetade kort på en reklambyrå innan hennes man fick erbjudande om att flytta utomlands. Då började hennes liv som medföljande, vilket hon alltid har sett som något positivt. Familjen har bott i Bryssel, London, i Schweiz och de är nu för andra gången i Nederländerna. Mellan barnafödanden, tre stycken, säger Katarina att hon alltid har tagit chansen att få utveckla sig, fördjupa sig på något sätt. Hon har lärt sig att klä om möbler, hon har utbildat sig till florist, hållit på med interiörer. Hon är en mycket kreativ människa, tankar och idéer tar aldrig slut. Det finns alltid något nytt som inspirerar.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Hos Katarina kan man få inspiration och hjälp att skapa med blommor. Foto: Privat

[/ezcol_1half_end][ezcol_1half]

Det gamla stationshuset i Amsterlveen har blivit interiörbutik, Bed & Breakfast och restaurang. Foto: Erica Törnlöw.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

För 10 år sedan inköptes Stationshuset i Amstelveen och då började en dröm att ta form. Att få ge detta hus ett nytt liv, att få ge familjen en fast boplats och att få förverkliga sina drömmar med blommor och interiörer. Det blev en interiörbutik i den gamla väntsalen, och ett rum där gustavianska stolar målades och kläddes med tyger. Allt flöt på. Men efter två år bestämde familjen sig för att göra ett avbrott i sin holländska tillvaro.

Katarina berättar att alla tre barnen är födda utomlands. De har bara tillbringat somrarna på västkusten, men aldrig bott eller gått i skola i Sverige och det fanns ett önskemål att ge barnen en chans till detta. Huset hyrdes ut och alla familjemedlemmar inklusive hund, katt, kanin mm, flyttade till Göteborg. Katarina berättar att planen var att vara borta i två år. Det tog fem år men då var det definitivt dags att komma tillbaka till huset och sätta igång att förverkliga drömmen.

Det är nu tre år sedan. Det har varit lärorika och jobbiga år. Men också mycket glädje i att se hur allt långsamt tar form. Allt är inte klart ännu men, som Katarina säger, känns det bra att växa långsamt. Det är här vi vill vara. Detta är nu vårt hem och det kommer de alltid att vara.

[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]

Men vad betyder SWEA för dig?

Jag har varit medlem i SWEA i ett par olika länder men jag har aldrig varit en aktiv medlem. Jag tycker att SWEA är ett fantastiskt nätverk. SWEA ger möjlighet att lära känna andra kvinnor, som också tagit steget ut ifrån den svenska, trygga vardagen. Det är kvinnor med en annan livserfarenhet som är fantastik. En livserfarenhet som vi inom SWEA kan lära av och dela med oss av. Jag tycker också att programutbudet et är mycket bra även om jag själv har för lite tid för att vara med.

Det är dags att avsluta vår trevliga promenad och pratstund. Nya gäster har anlänt, det serveras brunch och kaffe, och Katarina måste återgå till de dagliga sysslorna.

Ta gärna omvägen till detta unika Stationshus i Amstelveen. Från och med september öppnas BloemenLoket, den nya blomsterbutiken. Och i december blir det julbord. Detta är bara två av många anledningar att göra ett besök i detta stationshus.

Text: Erica Törnlöw

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

I köket hos Katarina är luktar det gott och spännande, här känner vi Sweor oss välkomna. Foto: Privat

[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]

Ta gärna vägen förbi och besök det gamla stationshuset i Amstelveen. Foto: Erica Törnlöw.

[/ezcol_1half]

Du som är intresserad:

Vill du reagera på artikeln om Katarina? Skriv din kommentar här!

Du som funderar på att gå med i SWEA, tveka inte! Från 1 september betalar du endast halva årsavgiften.Välkommen! Läs mer här!

[ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]