Nya Impulser – Anna Runesson

[ezcol_1quarter]

Anna Runesson lämnar ett mysigt hus i Haarlem om bara några dagar. Foto: Margareta Svensson

[/ezcol_1quarter] [ezcol_3quarter_end]

Här kan du läsa om Anna Runesson, en glad och modig Swea som berättar om ett stort och viktigt beslut. Hon gör något som många av oss funderar över: Hon flyttar hem! Om bara några dagar går flyttlasset från Haarlem i Nederländerna till en liten by i Småland. Mysig småstadsmiljö byts ut mot ett rött hus med vita knutar.

Berätta om dina år utomlands och vad som gör att du fattat det här beslutet just nu!

Jag flyttade utomlands för att jobba, efter att ha jobbat till sjöss i 10 år slog jag mig ned i Göteborg under några år, men jag ville jobba utomlands. Först fick jag ett jobb inom IT i Dubai, när kontraktet där tog slut hamnade jag i Nederländerna, här har jag bott och arbetat i 15 år.

Trots att jag har trivts bra har jag alltid vetat att jag ska flytta hem, så när saker förändrades på min senaste arbetsplats och vi beslöt att gå skilda vägar, kände jag att tiden var inne. Sedan jag lämnade jobbet i oktober har planerna sakta men säkert tagit form.

[/ezcol_3quarter_end]

[ezcol_1half]

 

Pappa bor kvar på gården där jag bodde som tonåring, jag kommer att flytta in i ett eget hus på granngården, ett hus som inte varit permanent bebott sedan 50-talet men som pappa de senare åren renoverat med varsam hand. Det känns bra att kunna finnas till hands om det behövs, att dela ansvaret med mina syskon.

Dessutom verkar det roligare att avsluta livet här och bygga upp en ny karriär i Sverige istället för att flytta hem när jag går i pension. Visserligen är det mycket som är osäkert, att skaffa nytt jobb kan vara svårt, men jag har redan goda utsikter så jag är positiv. Det skall bli spännande!

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Huset som väntar på Anna och flyttlasset. Foto: Anna Runesson

[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]

Vallbytallen utanför Vetlanda, den räknas som Sveriges största tall, omkretsen är 558 cm. Foto: privat

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

I själva verket har du förberett dig för hemflytten under många år, berätta om studierna vid Linnéuniversitet.

Ja, jag har läst till skogskandidat på distans, det är en utbildning som bara finns där. Linnéuniversitet är tongivande när det gäller distansstudier, det är fantastiskt att man kan studera gratis bara för att man är svensk!

Jag trivs i skogen och det verkar rimligt att man kan jobba med skog i Småland. Det har faktiskt redan nu gett öppningar till ett deltidsjobb på universitetet.

Vad har du för andra möjligheter till jobb?

Jag kommer att starta en enskild firma, förutom skogsrelaterade uppdrag kan jag göra konsultuppdrag inom ekonomi/IT. Eftersom jag kan bo billigt så behöver jag inte jobba heltid, dessutom var byn snabb med att bredbandsanslutning så jag kan jobba hemifrån.

Även om beslutet att flytta tillbaka till Sverige fattades snabbt så har det tagit tid att komma fram till själva flytten, vad behöver man tänka på? 

Det är mycket att besluta och ordna med! Starta enskild firma i Sverige, sälja hus i Nederländerna, försöka lista ut hur man kan undvika att bli dubbelt beskattad, det är svårt att veta vad som är mest fördelaktigt. Pensionen är ett annat mysterium att ta med sig hem. Flyttlasset, tidpunkten att sälja huset, det har fått ta lite tid, ett livsbeslut går inte över en natt.

[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]

För några år sedan kom du med i SWEA Holland och engagerade dig nästan genast i programgruppen. Det är med vemod vi tar avsked och hoppas att SWEA Göteborg tar emot dig med värme.

Ja, det Sverige jag lämnade för många år sedan finns inte kvar, på sätt och vis är det som att flytta till ett nytt land, med fördelen att man kan språket. Det kan säkert vara till hjälp att ha kontakt med andra kvinnor som har varit i samma situation.

SWEA har varit väldigt betydelsefullt för mig under den senaste tiden. Man känner sig trygg och känner igen sig i det svenska. Gemenskapen i SWEA är otroligt fin! Man träffar nya människor, kvinnor som pratar om annat än sina barn.

Det har varit roligt att dela med sig av kunskap och glädja andra med idéer och initiativ i programgruppen. Man gör skillnad helt enkelt. (Många av oss känner Anna från hennes rundvandring i Haarlem förra våren.)

Nu återstår bara att tacka och önska Anna allt gott i Småland! Vi ses!

Text: Margareta Svensson

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

En bättre tid att flytta tillbaka till Sverige kan man knappast tänka sig. Foto: Anna Runesson

[/ezcol_1half_end]

Vill du veta mer om SWEAs hemvändarföreningar? Läs mer här!