Network Menu

Digital Vinprovning gav mersmak!

Den 10 april hade vi digital Vinprovning med sommelier Maria Scharffenberg. För de som inte kunde vara med kommer här en rapport.

Hoppas vi kan ses och prova nya viner snart igen. Har du önskemål eller idéer om programpunkter? Maila Programgruppen! programsweaholland(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Vinprovning på distans av och (delvis) med Gunilla och Monica.

Det var med större förväntan än vanligt som jag (=Gunilla) såg fram emot programpunkten Vinprovning lördag eftermiddagen 10 april.

Maria Scharffenberg, kyrkoherde i Svenska Kyrkan i Nederländerna, tillika medlem i SWEAHolland, hade apropå programpunkter nämnt att hon var diplominerad sommelier, vilket snabbt fick programgruppen att be Maria ställa upp med ett Vinprovarprogram. Redan under planeringen märktes Marias sakkunskap, rutin att planera och vältalighet om sitt stora intresse.

Vi som anmält oss fick i förväg en lista på fyra vinsorter och uppgift om var vi kunde köpa dem. En av sweorna, som bor i Sverige, lyckades hitta samtliga viner på svenska Systembolaget, ett gott betyg till deras sortering.

Så långt kunde jag följa med i planeringen. Ett par dagar senare insåg jag med sorg i hjärta och smakpapiller att familjens väl och ve denna gång måste få företräde framför vinprovningens lockelser. Som kompensation försökte jag via WhatsApp och e-mail följa deltagande SWEORs sista-minuten-nödrop angående inköpsutmaningar och Marias snabba och kunniga svar om alternativ.

De atmosfäriska och digitala spänningarna ökade ju närmare Vinprovningen kom och så blev det äntligen lördag.

Det börjar med att Monica kl. 14.28 frågar när det röda vinet skall öppnas, varvid Anna snabbt svarar att det hade hon gjort redan i torsdags. Sedan följer en diskussion damerna emellan om luftning av rödvin i allmänhet och utpumpning av luft för att undvika att vin förvandlas till ättika i synnerhet. Monica passar även på att påminna om att ha vitt bröd till hands för att rena smaklökarna mellan testerna.

14.43 bidrar Marit med ett foto av ett imponerande bord med flaskor och 16 (!) glas – nästan klart. ”Mysigt” konstaterar Anna
14.46 utropar Tineke ”Oj, att du har 16 glas! Har nyss kommit hem. Måste landa först.”
14.54 är Margaret beredd och öppnar sina röda viner för luftning 20-30 min.
14.58 tycker även Yvonne att det är en bra idé att lufta.
15.01 säger sig Marit att vara beredd och öppnar nu de röda vinerna för luftning och upptäcker att hon glömt pennorna.
15.07 meddelar Tineke att hon bara skall baka bröd.
15.22 skriver Monica ”16 glas??? Det behövs väl bara 4 glas?
15.30 kommer sommelier Maria in på länken och styr upp oss.

Och jag måste lämna för familjeplikter. Som tur är tar Monica över rapporteringen.

Från kl. 16.00 är vi så 8 nederländska Sweor som sitter redo med flaskor och glas för att delta i vinprovningen, inklusive Carolina från Örebro. Innan själva vinprovningen ger Maria oss en spännande presentation av vinodlingens grunder.

DRUVOR
Olika druvor, olika smak – växtplats, jordmån, klimat – många synonymer för samma druva.
Som kuriosa kan nämnas att den italienska druvan Primitivo och kaliforniska Zinfandel är samma druva. DNA-analys har visat att de båda har sitt ursprung ur den kroatiska druvan criceknak kastestelanski – uppkallad efter druvans hemby Kastela.

FRÅN DRUVA TILL VIN
Druvjuice – Socker – Jäst – Pressning – Jäsning – Lagring – Tappning samt skillnaden vid beredningen av vitt och rött vin.
Efter att druvorna pressats används för vitt vin enbart druvjuicen. För rött vin låter en skal, och ibland även stjälken, vara med i jäsningsprocessen och pressningen sker efteråt, därför innehåller rött vin tannin.
Rosévin görs genom att en, när druvorna pressas, låter skalet vara kvar en stund och ge färg åt vinet, innan det silas bort. 
Orange vin bereds av gröna druvor enligt rödvinsmetoden.

Maria fortsätter med att ge oss ett par små notiser:
Vet vi exempelvis att äppeljäst används till många viner?
Vidare är Malolactic jäsning en metod som används till flertalet röda viner men även till Chardonnay. Jäsningen ger dem en ”buttery taste” – smörsmak i munnen.
En av druvans fiender är Botrytis cineria – Grå mögelsvamp druvan. Sjukdomen kallas för ädelröta. Men den spelar faktiskt en viktig roll vid framställning av vissa vinsorter under särskild behandling.


Vi funderar på om en kan göra vin av druvor köpta i vanliga matbutiker eller på torget? Maria avråder bestämt från detta, om du inte vill ha ett mycket vattnigt vin eftersom de druvorna innehåller alldeles för mycket vätska.

Så är det äntligen dags att öppna flaskorna och reta våra smaklökar.

Maria börjar med att visa hur en öppnar en vinflaska med en korkskruv som många restaurangen använder. Ta bort folien vid övre delen av flaskhalsen med den ihåliga delen på korkskruven. Placera skruven i mitten av korken och var uppmärksam på att inte skruva igenom hela korken. Placera vingen på ovansidan av flaskhalsen i rätt position och dra sedan upp den andra utstickande delen på korkskruven. Detta fungerar som en hävarm och gör att korken följer med upp. Tänk på att vinflaskor med kork alltid bevaras liggande för att korken inte ska torka och smulas sönder.

Glasen fylls med Riesling – vi luktar, vi skvalpar och luktar igen. Visst är det lukt av äpplen och citrus? Vilken äppelsort? – Gröna som James Grieve. Citrus? Citron, nej snarare lime. Smak – lätt och frisk. Hur känns vinet under tungan? Som lite bubbel. Det beror på att vinet innehåller mineraler, vilket gör att det passar bra till exempelvis sparris, getost och musslor.
Nästa vin är en Chardonnay – det har en lukt av färsk timotej och smak av torkat gräs eller hö. Den passar bra till en kycklingrätt med krämig sås. Chardonnay är också champagnens druva.

De två röda vinerna är en Primitivo och en Nebbiolo
Primitivo har en djup röd färg, luktar plommon och körsbär, med en mjuk och rund smak. Gott till exempelvis lamm och grillat.
Nebbiolon, å sin sida, har en rödbrun färg och tanniner som ger en sträv smak. Den har inte samma runda doft som Primitivon, men smakar bra och lämpar sig väl till vilt.

Maria avslutar vår provning med att påminna oss om att det till syvende och sist är du själv som väljer de vinerna du tycker bäst om.
Stort tack, Maria, för en utmärkt, lärorik och rolig presentation av vinberedning!
En härlig final på en lyckad programpunkt, och med hopp om nya prövningar i framtiden!

Gunilla och Monica

PS. Efterpratet fortsatte till kl. 21.11 och avslutades med sommelier Marias ord: 
”Det var jättekul att ha provning med er. Självklart går det att fixa både bubbliga provningar, dessert-dito och besöka olika regioner.”

 

Comments are closed.