Network Menu

Matlagning på Italienska med tantmaffian

Tänk att jag har blivit Sweatant. Tanken slog mig när jag skulle skriva om matlagning, Italien, Norden Delight i dubbel bemärkelse och att vara tillsammans på den nya umgängesarenan internet. Vilket utvecklats från de levnadsskyggas verktyg för social nätnärvaro till ett palats för umgänge eftersom coronaviruset råkat lägga sig som en blöt filt över allt vad social tillvaro heter i samhället.

Nu tillbaka till ordet tant. Att vara “Sweatant” gör att man kan sträcka på sig lite extra. Så vad är en tant egentligen? Jag frågade precis en grupp fyraåringar. Svaret var solklart, någon som är så där kanske tjugo år (ålder är viktigt när man är fyra), med make-up, alltså något väldigt positivt i mina öron.

Min egen definition är ett hårt arbetande kvinnligt väsen som kan säga ifrån och står för trygghet och humor. Själv har jag hittills bara känt två tanter. Antonellas mamma och Tant Eva.

Tant Eva var, och är, fortfarande ett fenomen. Vi träffades bara på sommaren på landet i Mörtfors. Hon var värdinna för pensionatet. Hon hade stora solhattar, mycket skärt läppstift, breda skärp i midjan, rökte gula Blend, drack svart kaffe och spelade kort med de barn som var vakna och som satte sig i den vita träsoffan med en filt på eftersom den var blöt av dagg utanför huset. Aldrig har väl vi barn i området druckit så mycket kaffe med mjölk och spelat så mycket kort tidiga och lite kalla sommarmorgnar. Kaffe som vi inte ens gillade i vanliga fall.

Tillbaka till matlagningen med Zoom. Efter att placerat min iPhone i en blomkruka på papper så rullade det hela i gång. Vi sprang som skottspolar mellan spisen och kylen, knådade, rullade och skar. Det var då jag tänkte på Antonellas mamma, den andra tanten jag känt. Hon var italienska och gick upp klockan 5 varje morgon för att förbereda och producera dagens pasta till familjen. När jag stod där med fingrarna i degen så var det inte stressigt utan snarare terapeutiskt lugnande och jag föll in i rollen som italienare. Men det dröjde inte länge innan jag brutalt väcktes ur min dröm. Fan jag har råkat koka kärnmjölken till pannacottan istället för grädden så det skar sig. Typiskt diska, göra om skynda skynda, snabbt snabbt. Till slut lyckades i alla fall en grupp Sweatanter tillsammans få ihop Gnocchi brynt i salviasmör med spenat och svamp och till efterrätt kärnmjölkspannacotta med rabarberkompott. Att laga mat tillsammans med ett antal Tanter gör att tiden går fort och att man råkar stå två och en halv timme i köket gör absolut inte något även om solen strålar ute.

Tack alla tanter! Och ett stort tack till Ingrid som höll i kursen!!

Tant Eva

Comments are closed.