Network Menu

Nya Impulser – Maria Kroezen-Åkersten

Maria Åkersten i sin salong LaCasaMia i Emmen, foto: privat.

Maria Åkersten i sin salong LaCasaMia i Emmen, foto: privat.

SWEA Holland välkomnar medlemmar från hela Nederländerna och den här gången får vi träffa en tjej som bor långt bort från det tättbefolkade ’Randstad’. Maria Kroezen-Åkersten berättar om sitt liv i Nederländerna; om en karriär som hudterapeut i Emmen som tagit en ny spännande vändning, men också om varför SWEA känns viktigt för henne.

Vi träffas en ljuvlig vårdag på Begijnhof i Amsterdam, en plats som betyder mycket för oss båda. Stillheten och lugnet är förbluffande, det är som att befinna sig i en oas mitt i Amsterdams shoppingkvarter.

Text: Margareta Svensson

 

Vad var det som fick dig att flytta till Nederländerna?

Det var kärleken! När jag träffade min man 1992 hade jag just kommit in på en dietistutbildning i Uppsala. Kost och näring för elitsportare var vad jag ville jobba med, ändå bestämde jag mig för att lämna allt och flytta till Hoofddorp. Jag fick jobb på ett internationellt företag som behövde svensktalande personal. Kontakterna med Sverige var täta och jag trivdes med jobbet.

Livet förändrades abrupt när vårt första barn föddes. Vid förlossningen höll det på att gå riktigt illa. Att vår son klarade sig var ett medicinskt under men det blev många år av oro och extra undersökningar. Det gick inte att kombinera omsorgen med ett heltidsjobb och jag kunde inte gå ner i tid så jag sa jag upp mig och började leta efter nya lösningar.

Maria-Kroezen-Akersten-begijnhof

Maria gillar att fotografera, nuförtiden blir det oftast med telefonen, foto: Margareta Svensson

 

För den som gillar naturen och viil vara ute mycket är Drenthe fantastiskt, foto: Maria Kroezen-Åkersten

För den som gillar naturen och viil vara ute mycket är Drenthe fantastiskt, foto: Maria Kroezen-Åkersten

 

Emmen ligger långt från Hoofddorp, hur kom det sig att ni flyttade dit?

Jag är visserligen uppvuxen i Stockholm men jag känner mig ändå som en naturmänniska. I Hoofddorp bodde vi så gott som under landningsrouten till Schiphol, vi sökte livskvalitet. Vi ville leva närmare naturen och när vår dotter var två år flyttade vi till Emmen i Drenthe. Då hade jag hunnit utbilda mig till hudterapeut, yrket intresserade mig och det skulle gå bra att kombinera med familjen. Vi byggde om en del av huset till en salong som fick namnet LaCasaMia Beauty. Det är ett väldigt tacksamt och socialt arbete, man kommer verkligen sina kunder inpå livet! Jag tror att den mjuka hudkontakten och omsorgen hjälper till att skapa en djup kontakt.

 

Men livet har fått en ny vändning, du har tagit chansen att utvecklas vidare som företagare.

Ja, för tre år sedan kom jag i kontakt med MARIA ÅKERBERG Deepskin Organics som tillverkar helt naturliga hudvårdsprodukter och jag fick möjlighet att bli återförsäljare i Nederländerna.

För närvarande jobbar jag dag och natt, mitt nya företagande ställer helt andra krav på mig och det är roligt och intressant att utvecklas i takt med de nya uppgifterna.

Men det är inte bara positivt, jag måste ibland vara tuffare än jag skulle vilja för att klara utmaningarna. Samtidigt kan jag inte lämna mina kunder i sticket, vi har byggt upp en kontakt under många år och många behöver värmen och uppmärksamheten de får genom mina behandlingar.

Lantligt-i- Drenthe

Familjen flyttade till Emmen för att komma närmare naturen, foto: Maria Kroezen-Åkersten.

Maria-Kroezen-Åkersten-Drenthe

Maria älskar att fotografera, i Drenthe finns många vackra vyer. Foto: Maria Kroezen-Åkersten

När du pratar om Maria Åkerberg får jag nästan en känsla av förälskelse, det verkar vara något annat än vanlig återförsäljarentusiasm. Varför är Maria Åkerberg så speciell för dig?

När jag träffade henne kändes det som om jag hittat en pusselbit som jag saknat länge. Maria är en otroligt inspirerande person och det är jätteroligt att få jobba med henne och hennes produkter. Dessutom får jag tillfälle att hålla kontakt med Sverige och det har jag längtat efter.

Men det allra viktigaste är produkterna, det känns fantastiskt att få jobba med något som jag verkligen tror på! Alla ingredienser är ekologiska, allt görs med omtanke och hänsyn både till människor och miljö. Maria Åkerberg strävar också efter att göra konsumenter medvetna, hon hade innehållsdeklaration på sina produkter långt innan det blev lag på det. Eftersom det man smörjer på huden går in i kroppen har det stor betydelse vad hudvårdsprodukter innehåller.

Maria Åkerberg är ett exempel på ny svensk företagaranda, det har tagit henne 22 år att bygga upp sin position, nu börjar hennes produkter spridas över hela världen.

Vad betyder SWEA för dig? På vilket sätt kan du delta i gemenskapen när du bor så långt bort?

Samhörighet! Att få vara med i en gemenskap! När barnen växer upp får man mera utrymme för sig själv och det svenska blir viktigare, man hittar tillbaka till sig själv.

Det känns fint att få vara med på Nya Impulser! Nu när jag har fått presentera mig här och ni andra vet vem jag är kommer jag att kunna delta mer i diskussionerna på Facebook. Men det vore roligt om det blev lite evenemang längre norrut i landet. Självklart skall jag komma på jubileumsfesten i Haag i maj!

 Det finns mycket att prata om, vi hinner bara snudda vid ett annat stort intresse – sport! Varje hemmamatch sitter Maria i stadion och hejar på FC Groningen och FC Emmen. Eftersom hon själv spelat fotboll i många år är engagemanget djupt och personligt.

Engagemanget verkar kännetecknande för Maria, hon går in för det hon gör samtidigt som hon har modet att ta vara på de utmaningar som livet ger henne.

FC-Groningen-spelar hmmamatch

Fotboll är ett av Marias stora intressen. Hon ser FC Groningens hemmamatcher helst live, foto. Maria Kroezen-Åkersten

Ju mer jag håller på med dessa intervjuer desto roligare blir det. Det finns ett stort behov av att få berätta och det är spännande att få sätta ord både på det säregna och det som förbinder oss i SWEA. Känslan av att man behöver bli lite sturskare än man skulle önska för att komma till sin rätt i Nederländerna återkommer i många berättelser. Känner du igen det? Eller vill du reagera på Marias berättelse? Skriv här!

3 Responses to Nya Impulser – Maria Kroezen-Åkersten

 1. Barbro Hilwig 2017-04-26 at 09:48 #

  Verkligen roligt att läsa om Maria, liksom om alla impulser.
  Ser fram emot att mötas på jubileumsmiddagen.

 2. Margaret Sikkens Ahlquist 2017-04-28 at 06:35 #

  Ännu en fin presentation av en Swea i Holland. Intressant att läsa om Maria och kul att vi har medlemmar i vackra Drenthe.

 3. Pia Wennerth 2017-05-03 at 05:46 #

  Trevligt att läsa även för någon som inte bor i Holland och känner till nyanserna. Lycka till Maria!