Network Menu

Nya impulser – Marie Treschow

Marie Treschow hoppas att fler unga går med i SWEA

Du som är ung har mycket att vinna på att gå med i SWEA. Foto: Margareta Svensson

Text och bild: Margareta Svensson

Marie Treschow är både ung och ny som SWEA-medlem, dessutom har hon med friskt mod åtagit sig ett styrelseansvar. Här berättar hon om sina ambitioner både som aktiv SWEA-medlem och yrkeskvinna, slutligen får vi veta lite om hennes stora passion, hästhoppning.

Hur kom det sig att du gick med i SWEA och tog på dig sekreterarrollen?

Jag tycker att man skall ta emot de chanser som erbjuds! Det finns mycket att lära sig genom styrelsearbete. Det var genom Svenska Handelskammaren där jag hade ett internship under hösten 2015, som jag kom i kontakt med SWEA. Jag blev nyfiken på hur ett nätverk med bara kvinnor fungerar. Jag gillar såklart sammanhang där kvinnor hjälper och stöttar varandra, det är otroligt viktigt.

Du vill bidra till att fler unga går med i SWEA, vad kan det betyda för unga tjejer att gå med?

Det är väldigt lärorikt och roligt att träffa svenska kvinnor i spridda åldrar och med olika bakgrund. Visst är det stimulerande att träffa unga genom exempelvis YP Young Professionals (Svenska Handelskammarens ungdomsavdelning), men alla befinner sig i precis samma livsfas.

Om du som jag tänker dig en karriär utanför Sverige är det intressant att se hur svenska kvinnor lever sina liv utomlands. Hur förändras man som människa av att lämna sin kultur exempelvis? Dessutom kan man få stöd och hjälp av kvinnor som har massor av erfarenhet och ett väl utvecklat nätverk.

Kvinnofrågor intresserar oss båda och vi pratar en hel del om att vara kvinna och vad man kan göra för att få till ett jämlikare samhälle. Hennes ståndpunkt är beundransvärt självklar och tveklös. Marie menar att vi alla har ett ansvar som förebilder, hon förklarar:

Det sägs ofta att kvinnor kan ha svårt med att stötta och hjälpa varandra men SWEA är ett utmärkt exempel på hur kvinnor samarbetar och stöttar varandra inom ett stort internationellt nätverk. Jag skulle gärna starta upp en diskussion om kvinnors roll i arbetet, i hemmet, hur vi ser på oss själva och varandra. Det vore jätteintressant, speciellt i ett så blandat sällskap.

Hur har det varit att leva i Amsterdam det här året?

Förra året tog jag min kandidatexamen på Handelshögskolan i Stockholm och ville ha arbetslivserfarenhet. Egentligen skulle jag bara ha stannat ett halvår, men jag förälskade mig i Amsterdam. Det är en skönt avslappnad stad, människor verkar enkla och opretentiösa. Efter tiden på Svenska Handelskammaren blev det ännu ett internship på Nederländska TravelBird.

Hur viktigt har det varit för dig att arbeta utomlands?

Superviktigt! Att jobba i internationella team, med engelska som gemensamt språk har varit väldigt lärorikt. Eftersom jag gärna vill jobba internationellt är det nyttigt att se hur kulturkrockar på en arbetsplats kan ta form. När man inte har en gemensam kultur måste man kommunicera effektivare för att det skall fungera.

Apropå kommunikation, berätta om att rida och kommunicera utan ord. Hur känns det att hoppa? Det ser ju vansinnigt modigt och spännande ut!

Det är det roligaste som finns! När jag är med min häst försvinner allt annat, tiden försvinner. Vi blir ett, man kommunicerar med hela kroppen. Man känner varandra så väl och det känns som om hästen reagerar direkt på mina tankar. Att hoppa är det bästa jag vet, magkittlande, spännande och utmanande!

 

Vill du bli medlem och få reda på vad SWEA kan betyda för dig och vad du kan betyda för SWEA? Upp till 25 år betalar du bara 27.50 i årsavgift!

Missa inte nästa artikel där Cecilia Gotherstrom beskriver sin vision och styrkan hon uppskattar hos svenska kvinnor.

Marie Treschow i Amsterdam

Vi träffas på ett café nära Sarphatipark i Amsterdam. Foto: Margareta Svensson.

After work i Amsterdam

Marie tillsammans med Eva Kars på ‘After Work’ i Amsterdam. Foto: Margareta Svensson

Marie Treschow hoppar

Att hoppa är det bästa som finns, ingenting är roligare. Foto: privat

 

 

 

 

 

Comments are closed.