Network Menu

Nya Impulser – Margaret Sikkens Ahlquist

Margaret Siikkens Ahlquist

Margaret har en naturlig utstrålning av ledarskap, av att ta ansvar.

Margaret berättar om sin tid som ordförande för SWEA International

Här träffar vi en av våra mest framträdande SWEA-medlemmar. Hon var ordförande för SWEA international mellan 2012 och 2015, dessutom är hon förtroendevald inom Internationella Gymnastikförbundet och medlem i en av Internationella Olympiska kommitténs kommissioner.

Margaret har ett naturligt och avslappnat socialt sätt som avslöjar att hon har en gedigen erfarenhet och god känsla som ledare. Hon är inte social i bemärkelsen att hon hela tiden behöver uppmärksamhet, det är snarare så att hon helt naturligt tar på sig ansvaret för gruppen. När vi träffas på Makro i Amsterdam letar jag förtvivlat i min oöversiktliga handväska medan Margaret helt lugnt väntar, försedd med kundvagn och gott humör.

Du förefaller vara en välorganiserad person, både privat och i ditt ledarskap. Vad har det betytt för dig som ordförande for SWEA International?

Ja, jag gillar ordning och reda, det var bland det första jag tog itu med som ordförande. Genom att se till att alla dokument hanteras centralt kan man uppnå transparens. På det viset blir människor inte oersättliga, det skall ingen vara.

Vad har du lärt dig under din tid som ordförande?

Man får inte vara rädd för att ta ansvar. Jag har lärt mig att uttrycka mig rakt på sak utan att såra, att väga orden rätt. Det är vad jag menar med ’kvinnlig list’. Det har varit fyra mycket berikande år, visserligen har det varit mycket arbete men man behöver inte göra allt ensam! Inom SWEA finns det många duktiga och erfarna kvinnor som hjälper till. Naturligtvis kan det vara jobbigt ibland men då är det stöd man får av andra enormt viktigt och fint.

Margaret är en praktisk person.

Margaret är en praktisk person, det måste man vara när man har så många järn i elden! Därför träffades vi på Makro i Amsterdam, på det viset kunde nytta förenas med nöje.

 

Margareta på SWEA Hollands årsmöte 2016

Margaret berättade på årsmötet om sin tid inom SWEA international, i bakgrunden skymtar Geert Jan.

Du har varit en bra ordförande, Margaret. Det sägs att mycket blivit bättre under de senaste åren, vad har förändrats?

Det var viktigt för mig att förbättra kommunikationen. Som ordförande skall man vara tillgänglig och ta kontakt direkt vid klagomål. På det viset kan samtal komma till stånd med vinst för alla parter. Öppenhet motverkar misstro och “tjafs”.

Berätta lite om hur du ser på SWEA’s syfte att främja det svenska språket samt att sprida svensk kultur och tradition.

Det viktigaste i det här sammanhanget är att vi har ett ideellt syfte. SWEA verkar utanför det egna nätverket. Vi ger stipendier till män såväl som kvinnor om deras syften stämmer med våra, men vi ger inte till våra medlemmar. Det finns mycket utrymme för egna tolkningar, det gäller att vara lite uppfinningsrik. SWEA Örestad t.ex. delar ut stipendier till ungdomar med svensk eller utländsk bakgrund som verkar för att öka förståelsen i Sverige för svensk kultur och traditioner för att minska segregationen i samhället och SWEA Chicago stödjer projekt som arbetar för att skapa kunskap och förståelse för svensk-amerikansk kultur. Det är bara två av många bra idéer som finns ute i avdelningarna.

Vad får man ut av att vara medlem? Har du några tips på hur man får ut mer?

Fördelen man har som medlem är att ta del i ett nätverk, det kan vara till stor nytta för många kvinnor, även professionellt. Vi stöttar varandra, det finns en speciell varm känsla av förbehållsfritt intresse inom gemenskapen. Det är svårt att lägga fingret på vad det är, något mycket värdefullt!Hur man får ut mer? Ta chansen att delta! Du kan engagera dig både internationellt och nationellt. Det finns massor att göra och lika mycket att lära sig. Det är framförallt när man engagerar sig som man lär känna människor, det är då som man verkligen får tillgång till ett internationellt nätverk. Man lär sig och växer av att ta ansvar.

 

Du är en engagerad person som gillar att ta rodret, det började med idrotten. Vad är det som gör idrott så viktigt för dig?

Det är bredden i idrotten som intresserar mig. Idrott är så mycket mer än OS. Som representant för Svenska Gymnastikförbundet är jag en opolitisk, neutral person, dessutom är det mycket värt att få in en kvinna i sportsammanhang.

Hur kom du till Nederländerna?

Jag träffade min man Geert-Jan 1990 i Portugal på en kurs. På den tiden arbetade jag som gymnastiklärare i Sverige.Vårt första barn föddes 1992 i Sverige några veckor senare flyttade jag till Lelystad där ett nytt hus väntade på mig. Att vara hemma med barn kan man se som ett privilegium, sedan jag kom till Nederländerna har jag bara arbetat ideellt. Det har jag kunnat göra eftersom vi kunde klara oss på en lön.

Hur är det att bo i Lelystad, en av Nederländernas nyaste städer?

Vi trivs i Lelystad. Barnen har flyttat till Utrecht och Groningen för att studera, det var självklart för dem att flytta men för mig och Geert Jan passar Lelystad bra. Geert Jan arbetar för kommunen och jag är mycket på resande fot, det är en bra plats.

Tänk först och handla sen!

Tänk först och handla sen skulle kunna vara mitt motto. När man är för spontan och direkt blir det ofta fel. Detta gäller naturligtvis särskilt när man skriver mail och postar saker på sociala media.

 

Slutligen, du engagerar dig mycket i idrott, men hur sportar du själv?

Jag leder en grupp i motionsgympa för damer en gång i veckan, dessutom träffas vi och går en halvtimmes promenad varje morgon. Det räcker gott för hälsan.

Text och bild: Margareta Svensson

 

Comments are closed.