Network Menu

Nya Impulser – Hanna Weiber Post

Hanna Weiber Post, hemma i Amsterdam, foto: Margareta Svensson

Hanna Weiber Post, hemma i Amsterdam, foto: Margareta Svensson

Hanna Weiber Post berättar om att få barn i Nederländerna

När vi träffas hemma hos Hanna och Roeland i Amsterdam West är Ylva 11 veckor. Ylva jollrar lugnt i sin hage i vardagsrummet. Den ljusa och luftiga lilla lägenheten känns både svensk och typisk för Amsterdam. Hanna träffade sin holländske man under en resa på Nya Zeeland 2011. Efter en tid av resande och pendlande bestämde hon sig för att flytta till Amsterdam. Ganska snart hittade hon SWEA som verkade vara ett användbart nätverk när man var ny i landet. Välkomstlunchen i Amsterdam blev avgörande och Hanna kom in i gemenskapen 2013.

Hur var det att komma in på arbetsmarknaden här? Har du några tips till andra tjejer?

Jag har en masterexamen i kommunikation från Lunds Universitet och har jobbat fem år i Malmö efter det. Eftersom jag ännu inte behärskade det holländska språket sökte jag arbetsplatser där jag kunde jobba på engelska eller svenska. Det finns relativt gott om Internships här, vilket är ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. Jag har haft olika jobb inom marknadsföring och kommunikation, och lärt mig mycket om företagskulturen här. Vi svenskar är ofta kunniga och har en hög arbetsmoral utan att göra väsen av oss, holländare tar mycket mera plats. Man skall väl inte skryta direkt men i den holländska kulturen försvinner du lätt om du är för mycket ”Jante”. Se till att visa vad du kan och gör!

Att få barn är kanske det bästa sättet att lära känna ett lands kvinnokultur. Berätta hur det var att få barn i Nederländerna, har din upplevelse stämt överens med dina förväntningar?

Graviditeten och förlossningen har varit en positiv upplevelse. Jag upplever vården man får här som personlig, naturlig och ”enkel”. Du väljer vilken barnmorska du vill ha och hon är sedan med dig under hela graviditeten, förlossningen och efterkontrollen. Jag fick möjlighet att träffa barnmorskan i grupp tillsammans med andra gravida.
Det var givande möten, det visade sig dessutom att en av kvinnorna var uppväxt i Sverige, vilket gav mig extra ”kulturkrocksinformation” och stöd.
I Nederländerna kan man välja att föda hemma eller på ett “födelsecentrum” i anslutning till sjukhuset (ungefär 25 % av kvinnorna föder hemma). Där finns ingen sjukhuspersonal men om det behövs är det nära till specialister. Vill man föda på själva sjukhuset krävs medicinska skäl eller en extra avgift. Man ringer barnmorskan när värkarna kommer igång, hon kommer hem och avgör när man behöver åka och ordnar med plats på “födelsecentrat”. Att föda barn anses vara något naturligt här i Nederländerna, det är helt enkelt något som kvinnor klarar av. Inställningen till smärtlindring är annorlunda än i Sverige. Lustgas och ryggmärgsbedövning (epidural) är ovanligt, däremot finns det ofta möjlighet att få föda i vatten i stora badkar. Frånvaron av ordentlig smärtlindring oroade mig en del mot slutet av graviditeten, men det finns en uppsjö av kurser för att lära sig tekniker att hantera värkar på. Jag valde yoga och när stunden var inne hade jag inte en tanke på extra smärtlindring! Med fokus på andning, perfekt guidning av barnmorskan och stöd av min man blev det en förlossning ”by the book”!

Men det allra bästa med att föda barn i Nederländerna var det som kallas “Kraamzorg”! Meningen är att man lämnar sjukhuset så snart som möjligt så redan efter fyra timmar åkte jag hem! Hemma väntade “kraamzorg”, helt fantastiskt!I åtta dagar har du en specialutbildad sköterska i ditt hem, ungefär sex timmar per dag. Hon sköter hushållet och tar hand om besökande, men framförallt hjälper hon till med amning och skötsel av barnet och dig själv.

Hur är det att vara mamma i Nederländerna?

Jag har officiellt en vecka kvar av mammaledigheten men eftersom mitt sista kontrakt inte förlängdes letar jag efter ett passande jobb, helst tre dagar i veckan. Vi funderar en del över hur vi vill ha det i framtiden. Så småningom behöver vi en större bostad, det skulle vara underbart att ha en trädgård, jag älskar att odla. Det blir en del pusslande, dagis är dyrt och man får lista ut hur många dagar man har råd med det. Många föräldrar anlitar far- och morföräldrar i kombination med dagis, för oss går det inte eftersom de bor långt bort. Visst är det bättre ordnat för småbarnsföräldrar i Sverige, men barnen här i landet har det bra! De är faktiskt enligt statistiken bland de lyckligaste i världen! (Undersökt av bl.a Unicef).

Det låter som du har en spännande tid framför dig, hur tror du att SWEA skulle kunna vara till stöd och hjälp under den här perioden i ditt liv?

 Det skulle vara roligt att träffa andra i samma situation, en liten grupp för oss som befinner oss i den här livsfasen. Finns det fler som skulle vilja träffas och dela erfarenheter? Skriv och berätta!

Hanna med Ylva, 11 veckor gammal, foto: Margareta Svensson

Hanna med Ylva, 11 veckor gammal, foto: Margareta Svensson

Ylva, elva veckor gammal, i Hannas knä, foto: Margareta Svensson

Ylva, elva veckor gammal, i Hannas knä, foto: Margareta Svensson

Hanna och Ylva på semester i Sverige, foto: Karin Enge Vivart, Pinkpolka photagraphy

Hanna och Ylva på semester i Sverige, foto: Karin Enge Vivart, Pinkpolka photagraphy

Föräldrars rättigheter, en jämförelse

Nederländerna

Mammaledighet: 16 veckor varav minst 4 före förlossningen.

Pappaledigt: 5 dagar (utökat från 2 dagar i september 2016).

Amningsledighet: De första 9 månaderna har modern rätt att amma sitt barn på arbetstid. En fjärdedel av arbetstiden får användas till att amma eller pumpa mjölk till sitt barn. Arbetsgivaren måste erbjuda en lämplig plats för detta.

Vård av sjuk anhörig: Maximalt två arbetsveckor per år.

Sverige

Föräldraledighet: 480 dagar som måste tas ut innan barnet fyller åtta år.

Pappaledighet: 10 dagar.

Vård av sjukt barn: Maximalt 120 dagar per barn per år.

Text: Margareta Svensson

Bild : Karin Enge Vivar och Margareta Svensson

6 Responses to Nya Impulser – Hanna Weiber Post

 1. Anna 2016-09-15 at 21:46 #

  Här finns en annan heltidsarbetande småbarnsmamma med barnen på förskola 5 dgr i veckan (!) som gärna träffar andra mammor!

 2. Åsa 2016-09-16 at 18:23 #

  Tycker att det här verkar vara fantastiskt-
  “Du väljer vilken barnmorska du vill ha och hon är sedan med dig under hela graviditeten, förlossningen och efterkontrollen”. Här har Sverige ngt att lära för framtiden.

 3. Hanna 2016-09-17 at 14:11 #

  Hej Anna! Skoj, vi kanske kan skapa en liten Facebook- eller Whatsappgrupp och boka in en fika. 🙂

 4. Pernilla Ytterbring 2016-09-22 at 16:35 #

  Hej! Jag blir mamma i februari till mitt första barn. Skulle gärna träffa andra i samma situation!

 5. margareta 2016-09-22 at 17:26 #

  Hej Pernilla, Hanna och Anna, roligt om ni kan träffas och utbyta erfarenheter, jag kopplar ihop er via mail!

 6. Barbro hilwig 2016-09-29 at 18:54 #

  Vilken fin artikel och fina bilder, tack för det. Jag blev glad att läsa om fenomenet “kraamzorg”. När jag födde mitt första barn här i Holland, Lovisa 1977, var jag så imponerad och glad över “kraamzorg” att jag skrev en artikel i en svensk tidning om det. Tror ingen läste/lyssnade! Lycka till Hanna och njut av lilla Ylva.