Network Menu

Nya impulser – Gunilla Leons

Gunilla Leons, foto: Margareta Svensson

Vi dricker te på en murrig krog i Scheveningen

Gunilla har mycket att tacka SWEA för!

Gunilla Leons hör till SWEA Hollands första medlemmar, vi träffas i Scheveningen för att tala om styrelseuppdrag och medlemsansvar men också om hennes liv och karriär. Under vårt samtal påpekar hon gång på gång att hon inte gärna står i centrum för uppmärksamheten, hon vill inte glänsa för egen del men gärna hjälpa till. Hon är glad att få vara med i Nya impulser eftersom det visar att rubriken inte bara är till för unga yrkesverksamma kvinnor utan för alla.

Gunilla må vara anspråkslös och blygsam men osynlig är hon inte! För oss som deltar i SWEA Hollands evenemang är hon en kändis, så fort det behövs flinka händer och entusiastisk närvaro kan man räkna med att träffa henne.

Eftersom det regnar söker vi skydd i en murrig krog och dricker te. Vi befinner oss i de kvarteren som Gunilla flyttade till när hon kom till Nederländerna 1971. Hennes man som var född i Holland och sökt sig till Sverige efter kriget hade fått ett bra jobb i Haag och hela familjen flyttade med. För Gunilla innebar det att hon sa upp sig från sitt arbete som sjukgymnast i Sverige och hamnade i ett land där det var ovanligt att kvinnor arbetade, särskilt om de hade barn och en man som kunde försörja dem. Lusten att arbeta var dock större än behovet av bekvämlighet och efter en tid lyckades Gunilla få jobb, tack vare sin svenska bakgrund i allmänhet och svenska sjukgymnasters goda rykte i synnerhet. När SWEA Holland startades 1992 gick Gunilla med på en gång. Vid det laget hade hon blivit änka och gemenskapen inom SWEA fyllde en del av tomrummet. Senare fyllde SWEA även tomrummet efter pensioneringen och i väntan på de senkomna barnbarnen.

Du blev en aktiv SWEA-medlem, först i valberedningen och sedan i styrelsen, snart nog blev du ordförande. Vad har du lärt dig av det?

Det stärkte mitt självförtroende att vara ordförande, man växer av att ta ansvar. Först när man tar på sig styrelsearbete blir det uppenbart hur viktigt medlemsansvaret är. Under min tid som ordförande fick vi tillfälle att anordna SWEAs världsmöte. Förberedelsetiden var enormt intensiv, alla hjälptes åt och sammanhållningen var toppen. Vi hade en bra och kunnig styrelse, därför gick det fint trots mina sparsamma kunskaper om datorer.

Men du har ju talets gåva, det måste ha varit till större nytta än kunskap om datorer?

Ja, det är viktigt att någon formulerar vad gemenskapen går ut på. Jag har alltid gillat att tala offentligt. Men det skall vara kraftfullt och inte för långt.

Vad ser du som SWEAs största uppgift?

Att vara ett nätverk för kvinnor, både professionellt och personligt. Men det är också viktigt att medvetandegöra ansvaret som alla vi svenskar har som representanter för Sverige. Varje gång vi möter människor bidrar vi till bilden av Sverige. SWEA är på det viset ett visitkort för det svenska, SWEA är unikt i det avseendet.

Finns det något som du tycker att skall vara rädda om? SWEA måste utvecklas framåt i tiden men det vore bra om vi inte gör oss av med något viktigt.

Stoltheten är viktig att behålla! SWEA är känt i svenska sammanhang, det skall vi utnyttja. Man måste komma ihåg att ett nätverk inte bara handlar om arbete, det är framförallt ett socialt nätverk. Kvinnor blir oftare ensamstående än män, där har SWEA en roll att fylla. SWEA är en generationsöverskridande organisation, det är betydelsefullt både för unga och gamla.

Vad tycker du om SWEA nu? Hur ser du på utvecklingen idag?

Det är positivt att konkurrensen mellan olika de svenska föreningarna här i landet har minskat, varje organisation tycks ha hittat sin nisch. Dessutom tycker jag att förhållandet till SWEA International har blivit bättre, där tror jag att Margarets ordförandeskap har haft betydelse. Det är tydligt att det pågår en förändring inom SWEA, det är nödvändigt. Sociala media är ett bra sätt att bygga upp och stärka gemenskapen. För egen del är jag inte så aktiv på Facebook, det tar för mycket tid som jag hellre spenderar utomhus, då är det bra att få information via mail.

När det slutat regna går vi en sväng i kvarteret medan Gunilla berättar om det som får henne att koppla av och glömma tiden, att ro. Rodd är ett sätt att vara i naturen utan att störa, tyst och nära vattnet, samtidigt är det utmärkt motion.

Text och bild: Margareta Svensson

Till slut kära läsare, vad tycker du? Reagera gärna! Dessutom, det här är ett jätteroligt arbete, känner du dig sugen att hjälpa till? Vem skulle du vilja presentera? Hör av dig! Vill du bli medlem och ta del i vår gemenskap? Du är varmt välkommen!
Anmäl dig här.

Gunilla Leons i Scheveningen.

Gunilla Leons i Scheveningen, foto: Margareta Svensson

Gunilla berättar om att rodd är ett utmärkt träning för patienter som drabbats av en halvsides förlamning.

Gunilla berättar om att rodd är utmärkt träning för patienter som drabbats av en halvsides förlamning.

Gunillas bästa sätt att koppla av! foto: privat

Gunillas bästa sätt att koppla av! foto: privat

6 Responses to Nya impulser – Gunilla Leons

 1. Barbro Görtzen 2016-08-25 at 21:18 #

  En härlig artikel om en härlig människa! Gunilla har blivit ett varmt minne från min tid i Haag. Vi arbetade tillsammans i flera projekt både inom och utom SWEA.

 2. Katarina Elfner 2016-08-26 at 07:09 #

  …och SWEA har mycket att tacka Gunilla för !!!
  Vilken fin artikel.

 3. Pirjo Turkenburg 2016-08-26 at 08:11 #

  Mycket fin artikel! Kul att läsa!

 4. Eva Heyman 2016-08-26 at 10:20 #

  Jättefin artikel! Hartstikke mooi! Gunilla Leons och jag träffades 1992 när SWEA Holland drog igång och vi har haft mycket roligt sedan dess fast jag flyttat, kommit tillbaka och lämnat mitt andra hemland sedan dess. Gunilla är en urkraft! Tot ziens!

 5. Margaret Sikkens Ahlquist 2016-08-26 at 10:49 #

  Gunilla är ett föredöme och en fantastisk människa som slussade in mig i ordföranderollen! Tack Gunilla.

 6. Birgitta Slot 2016-08-26 at 18:35 #

  Vilken underbar personlighet.