Network Menu

Nya Impulser – Birgitta Toor Finnmark

Birgitta Toor Finnmark på en uteservering i Amsterdam Zuid

Birgitta Toor Finnmark berättar om sitt liv.

“Jaa, visst kan jag vara med i Nya Impulser men jag förstår inte vad jag har att berätta som kan intressera någon”. Det var Birgittas svar när hon fick inbjudan att vara med under den här rubriken. Det kan vara svårt att se sig själv med andras ögon men vi som träffat henne vet att det finns ett ljus och en värme kring henne som gör att man gärna vill vara nära henne. Självklart är vi intresserade! Här berättar hon om sina 26 år i Nederländerna.

För ett par år sedan fick Birgitta ett nytt jobb på Amsterdam International Community School i Amsterdam och när barnen flyttat hemifrån lämnade hon och hennes man den lilla byn Nieuwkoop i Zuid Holland för den brusande huvudstaden.

”Jag har alltid gillat den internationella miljön, jag känner mig inte svensk, inte holländsk utan europeisk. Pappa var språklärare på gymnasiet och vi har alltid rest mycket med hela familjen”, berättar Birgitta.

Cecilia Gotherstrom har träffat henne en varm afton i september på en uteservering i Amsterdam Zuid.

Birgitta, som ursprungligen kommer från Växjö, hade en internationell karriär i siktet. Redan tidigt lämnade hon Sverige för att studera Hotel Management i Schweiz. Från bergen i Schweiz gick resan till Nederländerna, tack vare den holländare som hon delar livet med. Det var i Nieuwkoop hon landade, en liten ort i Zuid Holland där hela svärfamiljen bodde.

En liten plats i Zuid Holland var kanske inte en given utgångpunkt för en internationell karriär, men du uppfostrade dina barn och jobbade samtidigt vilket inte var självklart i Nieuwkoop. Hur fick du ihop det?

“I byn där vi bodde fanns det inget dagis alls i början, senare öppnade ett väldigt litet dagis. Det visar skillnaden mellan det svenska och holländska samhället när det gäller möjligheten att jobba och vara mamma samtidigt. När barnen kom och jag jobbade fyra dagar i veckan anlitade vi svenska au pairer. Det är något som jag varmt rekommenderar!

Vi har haft sju au pairer genom åren och är jättenöjda. Även om man offrar lite privatliv så får man så mycket mer tillbaka utöver hjälpen med att hämta och lämna på dagis och att maten står klar när man kommer hem. Man har någon att dela den där längtan till Sverige som man har ibland, framför allt vid matlagning och högtider. Genom våra au pairer kunde dessutom hela familjen integrera den svenska delen av sitt liv. På det viset fick alla prata svenska och lära sig om Sverige.”

Birgitta berättar hur hon ser på de olika livsfaserna som utlandssvensk. Den första tiden när hon kände turistens nästan förälskade förtjusning, därefter en knepigare period när hon behövde skapa sitt eget liv. Det blev ridning och körsång i Svenska Sjömanskyrkan, vilket var speciellt mysigt runt de svenska högtiderna.

Sedan en oundviklig fas när föräldrar blir gamla, sjuka och går bort. Ansvaret för dem ”där hemma” ökar och man slits mellan två länder. Avsked som svider.

Den senaste fasen är ”nu är det jag och mitt liv”. De har flyttat till Amsterdam och har ett sommarställe i Blekinge. Hon njuter av yoga, promenader, simning. Nu står hälsan i centrum. Jobbet innebär lediga skollov och det finns tid att njuta av frisk luft. Det är minimalism i två länder.

 

Vad betyder SWEA för dig?

SWEA står för mig framför allt för att knyta kontakter med andra svenska kvinnor. Det passar rätt i mitt liv just nu, barnen är utflugna och vi bor i Amsterdam – vilket gör det mycket lättare att träffas och vara med på allt som arrangeras.

Det är väldigt värdefullt att knyta svenska kontakter, jag är aktiv i många svenska sammanhang. Jag tycker det är bra att olika svenska organisationer samarbetar och organiserar evenemang tillsammans när det går.

Text och bild: Cecilia Gotherstrom

Birigtta bor i Amsterdam

Amsterdam har blivit Birgittas nya hemvist.

Birigtta Toor Finnmark cyklar gärna.

Cykeln är det allra bästa sättet att förflytta sig i Amsterdam, foto: privat.

Comments are closed.