Network Menu

Nätverksmiddag i Amsterdam 23 april

SWEA Golfhandduk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En av utflykterna under VM2019 går till Emirates Golf Club där Sweorna kommer att spela 18 hål på Dubai’s flaggskeppsbana. Kontakta SWEA Holland om du önskar en golfhandduk med SWEA-logga på. Ord. pris 12,50€ , kampanj pris under VM 10€.

Kontakta sweahollandordforande(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Nya Impulser – Pernilla Triel

Pernilla Triel blev ordförande för SWEA Holland 2019. Foto: Privat

Som vi vet har SWEA Holland en ny ordförande, nummer 17 i raden av kompetenta kvinnor sedan SWEA Holland startades 1992 av Anne-Cathrine Heldtander, som också var vår första ordförande.

Pernilla och jag jobbade ihop i Svenska kyrkans kök en dag och det var ju ett utmärkt tillfälle att lära känna henne bättre för att kunna förmedla lite information om henne till alla SWEA Hollands medlemmar.

Pernilla är anställd vid Svenska Kyrkan i Rotterdam och hennes förnämsta arbetsuppgifter just nu är tyvärr att jobba med avyttringen av fastigheten, eftersom det i Sverige bestämts att församlingen i Nederländerna måste leva vidare utan den väldigt speciella träffpunkt som kyrkan på Parklaan 5 i Rotterdam har varit sedan många år tillbaka.

Text Maria Berglund

Berätta lite om dig själv och din bakgrund!

Jag är född i Sverige och mina föräldrar kommer båda från Medelpad (nära Sundsvall) så jag är helsvensk men jag ser mig själv egentligen mer som ett ”SKUT-barn” (Svenska Kyrkan i Utlandet). Vi flyttade till diverse svenska kyrkor utomlands där mina föräldrar var verksamma som husmor och assistent. Längsta tiden bodde vi i kyrkan i Rotterdam och där gick jag i internationell skola och därefter följde en yrkesutbildning i internationellt hotellmanagement i Haag.

Men du har ju också bott i Sverige vid vuxen ålder?

Javisst, jag och min man John bodde i och i närheten av Sundsvall i åtta år. John jobbade fortfarande i Nederländerna och pendlade. Under de åren föddes vår dotter Chantal. När John fick ett attraktivt jobberbjudande här i Nederländerna, bestämde vi oss för att flytta tillbaka hit.

Nu har du berättat om förr och nu men hur ser framtiden ut?

Jag letar jobb! Någon gång i mitten av sommaren blir kyrkans personal uppsagd. Som tur är har jag nu mitt engagemang i SWEA att ta tag i. Kopplingen till Sverige är viktig för mig, men också för min dotter Chantal, som är tvåspråkig och njuter av alla svenska traditioner. Dessutom är SWEAs syfte, att främja svensk kultur och det svenska språket något vi här i kyrkan också alltid har jobbat för.

Och hur ser du SWEAs framtid här i Nederländerna?

Vad jag främst vill poängtera är att kommunikation är väldigt viktigt, att medlemmar hör av sig om vad de tänker och tycker och vilka önskningar och funderingar de har vad beträffar SWEA Hollands organisation och program.Tillsammans kan vi komma vidare! Programgruppen är enormt viktig, de kan via ett spännande programutbud nå ut till olika målgrupper. För naturligtvis hoppas vi att kunna utöka vårt medlemsantal, unga kvinnor som kanske bor en kort tid här (men SWEA finns ju överallt) och även svenskor som har bott här länge. Nu när kyrkan försvinner som samlingslokal i Rotterdam-området kanske fler svenskor häromkring hittar till SWEA istället för att på så sätt behålla kontakten med andra svenska kvinnor? Samtidigt tycker jag att vi borde få till mer samarbete med de olika Sverige-relaterade organisationerna här i Nederländerna. Eftersom vi har olika målgrupper är vi inte konkurrerande men kan vi via samarbete nå det mål vi alla strävar efter, att förmedla svensk kultur och språk.

En bild av den vackra röda boken i svenska kyrkans trädgård, foto: Pernilla Triel

SWEA Holland firar SWEAs 40-årsjubileum på Kurhaus i Scheveningen.

Du verkar ha en positiv inställning till livet?

Ja, absolut! Dessutom har jag ett antal förebilder i livet, starka, tuffa kvinnor, som jag får en enorm energi av, dels kvinnor som jag själv känner, dels för mig personligen okända kvinnor som verkligen gör eller har gjort skillnad.

Det får mig att tänka på unga Greta Thunberg, som av SWEA International utsetts till Årets svenska kvinna 2019, den yngsta någonsin. Hon passar in i din bild av tuffa och starka kvinnor?

Som ordförande i SWEA Holland står jag bakom detta val. Greta är en ung kvinna med starka ideal som verkligen har satt Sverige på världskartan.

 

 

Pernilla, vi har nu jobbat ihop för att fixa en middag till biskopsbesöket (Thomas Petterson, biskop på Gotland är på besök). Du är så enormt professionell på att fixa mat, hur kommer det sig?

Ha ha, bortsett från min utbildning är det min passion att laga mat och dessutom att fotografera mat. Kolla mitt Instagram-account @foodandwineparadise, då vet du vad jag menar!

 

Det har varit kul att prata med Pernilla och höra hennes tankar om SWEA Holland. Framtiden låter lovande, framför allt målet att nå fram till fler medlemmar och större samarbete med andra Sverige-relaterade organisationer här i Nederländerna. Lycka till, Pernilla!

Vill du träffa Pernilla i levende livet? Ta chansen att komma på sommaravslutningen den 15 juni, läs mer här!

Ett exempel på Pernillas passion för mat och matlagning. Kan man få receptet? Foto: Pernilla Triel

SWEA Holland hälsar dig välkommen

Om du är svensktalande kvinna och bosatt i Nederländerna hälsar vi dig hjärtligt välkommen till att bli medlem i ett unikt internationellt kvinnligt nätverk!

Varför bli medlem?

  • det är skönt att kunna ha kontakt med andra som tagit steget före dig
  • det är roligt att träffa nya människor och tala svenska
  • det är ett värdefullt svenskt nätverk, både i Nederländerna och i världen.
  • det ger dig möjligheter att lära dig nya saker


SWEA Holland är en lokalförening till SWEA International som är en världsomspännande ideell förening.
I SWEA Holland, som bildades 1992, är vi nu ca. 70 Sweor utspridda över hela Nederländerna. Vår lokalförening består av kvinnor i alla åldrar, med många intressen och erfarenheter. Vi ordnar regelbundet intressanta föredrag, studiebesök, utflykter, nätverksmiddagar, besöker aktuella utställningar m.m.
Läs mer om vårt program på sidan ‘Programpunkter’ under menyknappen ‘Aktiviteter’.

SWEor framför Spinozastatyn i Amsterdam

Vi samlas framför Spinozastatyn bakom ‘De Stopera’. Foto Geert Jan Sikkens

 

Vi erbjuder inte bara gemenskap, lokal kunskap och ett starkt professionellt nätverk, utan också mycket glädje, fint stöd och varm vänskap för alla Sweor; för den nyinflyttade som kan behöva lite hjälp att förstå det holländska samhället, nomaden som ofta flyttar till nya platser eller den som vill söka en trygghet i det svenska språket.

Vill du bli medlem? Läs mer om medlemskapet på sidan ‘Bli medlem’.
Har du frågor om SWEA Holland får du gärna skicka e-post till Maria Kroezen-Åkersten som är medlemsansvarig: sweahollandmedlem(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Vill du ha kontakt med någon i styrelsen? Läs mer på sidan ‘Kontakt’.

Välkommen till oss i SWEA Holland! Tot ziens! 

Lär känna Pernilla Triel

I februari 2019 blev jag vald till SWEA Holland nya ordförande. Först vill säga Tack för det förtroendet och jag känner en stolthet att kunna få representera er!

En intervju med mig kommer inom kort i “Nya impulser” på hemsidan, men ibland tar det lite tid att få till texter och foton, så jag vill härmed berätta lite för er om vem jag är.

Jag kommer från Sörberge som ligger norr om Sundsvall. Från sju års ålder har jag flyttat runt mycket med mina föräldrar, både utomlands och inom Sverige. 1993 kom jag till Nederländerna första gången, jag studerade International Hotel Management i Haag. Därefter arbetade jag inom resebranschen och inom bank och försäkring.

2006 gifte jag mig med en holländare och vi bosatte oss först i Sverige. Efter sju år flyttade vi tillbaka till Oostvoorne, som ligger fyra mil sydväst om Rotterdam.

Från våren 2014 har jag suttit med i kyrkorådet för Svenska kyrkan i Nederländerna och sedan våren 2018 var jag vice ordförande i kyrkorådet. Det har varit mycket lärorikt och det är den erfarenheten som jag tar med mig till SWEA.

Jag visste att SWEA fanns i Holland, men jag fick kontakt med SWEA Holland när jag kom tillbaka till Nederländerna 2013. Det är inspirerande och spännande att vara delaktig i SWEA att föra vidare det SWEA står för, som svenska traditioner, svensk kultur och det svenska språket. Det är ska bli roligt att möta alla positiva människor som finns inom SWEA och jag hoppas kunna bidra med energi och klokhet. Det kommande året blir en fantastisk utmaning och jag ser fram emot alla möten och det jag kommer att lära mig.

Styrelsen arbetar

Förra söndagen 10 mars hade styrelsen 2019 sitt första styrelsemöte i centrala Rotterdam. Alla var närvarande, antingen fysiskt eller via telefon.

Vi lånade Svenska kyrkans lokaler som var snälla att förse oss med kaffe och kanelbullar – nödvändiga ingredienser för ett svenskt styrelsemöte!

Det var ett långt möte där vi  pratade igenom kommunikation internt och med medlemmarna, samt SWEA Internationals 40-års fest.

En inbjudan kommer snart till detta eventet via mail.

Nästa möte håller vi om någon månad.

 

Fira Fettisdagen i Amsterdam lördag 2 mars!

Har du lust att äta en semla, men vill inte baka den själv eller vara i Sverige i dagarna?

Då är du välkommen till SWEA Hollands semla-fika i Amsterdam på konditoriet Selma kl. 14.00.

För mer information om anmälan se: https://holland.swea.org/events/fettisdag-amsterdam-lordag-2-mars/

 

Nya Impulser – Margareta Långström-Daems

Margareta Långström berättar om sina bästa minnen. Foto: Margareta Svensson

Jag kommer hem till Margareta i lägenheten i Amsterdam för att prata om minnen. I sin roll som regressions- och reinkarnationsterapeut har hon minnen som arbetsmaterial, hon måste vara rätt person att reda ut vårt förhållande till våra ”förflutna platser”. Margareta är född och uppvuxen i Helsingfors, med svenska som moders-mål, sedan 26 år bor hon i Nederländerna.

Text och bild: Margareta Svensson

 

Hur ser du på minnet av ditt hemland?

Hemma är inte detsamma som födelseort. Jag är mycket starkt förbunden till platser och när jag kom till Amsterdam kändes det genast som att jag kom hem. Det är något med den sociala kulturen i Amsterdam som gör att jag känner mig hemma här. Sättet att förhålla sig till människor man inte känner är helt annorlunda i Helsingfors. Jag var så gott som aldrig hemma i själen där. 

Har du några speciellt viktiga minnen från din uppväxt?

Ett viktigt minne är knutet till somrarna i min fasters sommarvilla på Skåldö utanför Helsingfors. Det är ett exempel på ett minne som fungerar som en ”mental resource”. Ett starkt minne som man kan gå tillbaka till, det känns även i kroppen. Det finns inget besvärligt med det, allt är helt tryggt. De flesta människor har åtminstone ett sådant ”rent” minne.

Jag minns hur jag fick gå ner till stranden med grötkastrullen (den hade ett löst öra).) Jag ställde ned den i vattnet för att låta fiskarna äta upp grötresterna. Det var underbara somrar, vi fiskade och rodde och jag kände mig fullständigt trygg.

Vintrarna mellan 7 och 13 år blev också värdefulla minnen, då tränade jag konståkning. Varje kväll gick jag till isbanan och övade i timtal. Det var magiska kvällar! Det var stjärnklart och kallt. Vi drack varm saft och slickade på kolaklubbor. Jag har alltid gillat att vara på äventyr ensam. I mina bästa minnen var jag ute på egen hand.

– Jag köpte mej faktiskt till min 70-års dag nya fina konståkningsskrinnskor, och stod på dem förra vintern för första gången på ca 55 år. Det kändes underbart!

Margareta tillsammans med sin bror på Skåldö utanför Helsingfors. Foto: privat

Margareta och hennes man har nyligen flyttat från villan i Baarn till en lägenhet på 14e våningen med vidunderlig utsikt över hela Amsterdam. “Det kändes rätt för oss båda på en gång.” Foto: Margareta Svensson

I ditt arbete som terapeut handlar det om mindre positiva minnen, kan du berätta lite?

Tanken är att lösningen finns på djupet. Allt vi har varit med om finns inom oss och påverkar vårt liv idag. Under lätt trance kan man plocka fram och bearbeta traumatiska minnen. Man kan ha en blandning av minnen, klara och suddiga. Även kroppen minns, tänk bara på hur man minns bland annat sport, sex och annan viktig kroppskontakt! När man har ett tidigt minne kan man bara uppleva det utifrån det barn man var. Det finns oftast inga bevis men barn har en sorts känslighet, en stark förmåga att registrera om det var okej eller inte. Linn Ullmans bok ”De oroliga” som beskriver hennes föräldrar utifrån barnets perspektiv är ett bra exempel.

För en del förefaller det bara obehagligt att att rota i det förflutna, hur kan man veta att det är mödan värt att dra upp ett trauma i ljuset?

Det kan vara svårt att avgöra, minnen har sitt eget liv. Fiskar man så kan man aldrig veta vad man får upp. Men har man ett behov av att veta och vill man ha förändringar i sitt liv så är det nog ofta värt att ta risken. Sanningen, och erkänslan man får för det man varit med om, helar för det mesta.

Många av oss Sweor minns ett Sverige långt tillbaka i tiden. Har du något råd till den som känner saknad eller tror att hon skulle haft det bättre om hon stannat kvar?

Problemet är att när man lever i minnet så lever man inte där man är. När man minns så behöver förväntningarna aldrig uppfyllas. Man plockar russinen, minns det som var bättre där. Nostalgin är fin men man saknar något som varit och aldrig kommer tillbaka. Det är inte hållbart.

Och så kan det ju också, de facto, ibland vara så att man kunde ha haft det bättre ifall man hade stannat kvar.

Man får fundera över vad man egentligen är missnöjd med. Motivationen, varför har man valt att bo där man bor, är avgörande för möjligheterna att forma det liv man önskar.

Några boktips som relaterar till minnen: Linn Ullman ”De oroliga”, Per Wästberg ”Ute i livet: en memoar”, Ernst Brunner ”Svarta villan”.

Vi avslutar med en liten minneslek: Har du också något rent och tryggt minne som du kan komma till och hämta kraft och inspiration? Dela gärna här om du vill!

Team Nya Impulser: Maria Berglund (korrekturläsning) Linda Sjöström (ansvarig utgivare) Margareta Svensson (redaktör).

Med en karriär som journalist bakom sig har skrivande alltid haft stor betydelse. Nu skriver Margareta på en romantrilogi med utsikt över Amsterdam från skrivbordet. Foto: Margareta Svensson

Nya Impulser – Eva Nylander

 

Eva-Nylander-Culemborg

Eva Nylander berättar för Barbro Hilwig på ett lunchcafé i Culemborg. Foto: Barbro Hilwig

Måndagen den 1 oktober tar jag mig genom en tveksam höstsol upp till den charmiga lilla staden Culemborg. Jag har stämt träff med Eva Nylander, jag har alltid varit lite nyfiken på Eva som tydligt gör medvetna och egna val i livet.

Text och bild: Barbro Hilwig

Eva vill bidra till en bättre värld

Vi har avtalat på hennes arbetsplats Stichting Betuwe Wereldwijd och jag får en guidad tur genom verkstäderna. Här fixar man till begagnade verktyg, sy- och stickmaskiner, cyklar och datorer som ska komma till användning i Afrika och i Surinam. Allt skickas till utbildningscentra för att ge bättre kvalitet på yrkesutbildningar och därmed ge studenter en bättre framtid. Tools4Change är det engelska namnet på organisationen. Jag är imponerad av vad jag ser och förstår att det är ett viktigt och nyttigt arbete med stora utmaningar. Samtidigt som man skapar arbetstillfällen för människor som behöver hjälp för att komma in på arbetsmarknaden i Nederländerna, bidrar man med möjligheter till utveckling i Afrika. Eva tar hand om många led i den här kedjan. Per år kan man skicka sex containers till olika länder och organisationer och det är mycket det, inte bara i volym utan även i organiserandet av shipping och tullkrångel.

Eva-Nylander-Stichting-Betuwe-Wereldwijd

Eva på sin arbetsplats Stichting Betuwe Wereldwijd i Cuemborg. Foto: Barbro Hilwig

Eva-Nylander-Surinam

Eva på resa i Surinam, de skall här besöka ett projekt i byn Guyaba i Surinam. Foto: Privat

 

Målet att arbeta med internationellt bistånd har funnits med hela livet

Vi lämnar hundratals symaskiner bakom oss och tar oss till ett lunchställe. Eva växte upp i Borås och i Karlstad där fadern var lärare. När Eva var 18 år och just hade tagit studenten flyttade familjen i samband med ett Sida-projekt till Dar es Salaam i Tanzania. Eva hängde med och började plugga engelska via Hermods korrespondenskurs. Expatungdomarna i Dar höll ihop och snart lärde hon känna den stora kärleken Tadeusz, en holländsk kille med polskt ursprung. Eva stannade två år i Tanzania och arbetade bl.a. på den svenska ambassaden.

Tillbaka i Göteborg började Eva först läsa ekonomi och marketing men fortsatte med internationella relationer. Målet var att arbeta med internationellt biståndsarbete. Samtidigt blev det många resor till Tadeusz i Amsterdam. När det blev möjligt att använda sina studielån i utlandet flyttade Eva till Amsterdam. Efter hastiga språkstudier började hon läsa Statsvetenskap på Amsterdams universitet och avslutade studierna med en Master i Political Science.

Under studietiden föddes dottern Lovisa och tre år senare sonen Niklas. Nu mötte Eva ett nytt Holland. Det gick ju inte att söka jobb utan dagisplats och man hade inte heller stor chans till dagisplats om man inte hade jobb. En riktig fälla som många av oss upplevt. På så vis tycker Eva att hon halkade lite efter i karriären. Med uppdrag i frivilligorganisationer, alla på temat u-hjälp, blev hon så småningom projektkoordinator på Stichting Gered Gereedschap. Och nu alltså i Culemborg med snarlika arbetsuppgifter.

 

Engagemanget i SWEA

Redan 2006 försökte jag locka med Eva i SWEA-gemenskapen, dock tog det några år innan hon blev medlem. Eftersom Eva är både kritisk och engagerad gick hon med i programgruppen och började jobba för aktiviteter som passar förvärvsarbetande medlemmar.

Alla medlemmar kan ju vara aktiva inom SWEA och komma med idéer och förslag på aktiviteter eller ta ansvar för en programpunkt. Ju fler som engagerar sig desto roligare blir det!

Förra året kunde många av oss på Facebook följa Evas resa tillbaka till Tanzania, för första gången på 29 år. Tillsammans med Tadeusz och några vänner besteg hon Kilimanjaro och de hälsade även på vänner från förr. De åkte hem via Kenya och Uganda och kunde möta tidigare Holland-Swean Margareta Susan-Gram i Nairobi.

Eva-Nylander-Kilimanjaro

Eva och Tadeusz på Kilimanjaro 2017. Foto: Privat

Vill du reagera på artikeln om Eva? Eller vill du hjälpa till med Nya Impulser? Välkommen att höra av dig!

Team Nya Impulser: Maria Berglund (korrekturläsning) Linda Sjöström (ansvarig utgivare) Margareta Svensson (redaktör)

Kräftskivan 2018

Det går fortfarande att anmäla sig till kräftskivan i år som SWEA arrangerar tillsammans med Svenska Klubben, Svenska Handelskammaren och Young Professionals på Roei- en Zeilvereniging De Amstel i Amsterdam. Eventet hålls lördagen den 15 september. Du kan anmäla dig t.o.m 6 september, för mer information, klicka på bilden nedan.

Om du skulle vilja hjälpa till så hör av dig till: linda.t.sjostrom(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com.

Hoppas vi ses där!

Ordförandens sommarhälsning

Årets våravslutning ägde rum i Rotterdam, vi åkte båt och bjöds hem till Alexandra på en drink. Foto: Margareta Svensson.

Sommaren är här och det dagas för sill, färskpotatis och sånger om små grodor! Under våren har vi Sweor fått tillfälle att ge oss ut på många äventyr. Vi har beundrat holländska mästerverk på Mauritshuis och Hermitage, haft nyårslunch, årsmöte, ätit semlor, provat på livet till sjöss både i Almere (CSMART) och i Rotterdam, haft föreläsning om barnomsorg i Sverige och Nederländerna och flera after work. Det har varit fullt upp. Ett jättetack till både till den gamla och den nya programgruppen för ert arbete!

Det finns mycket spännande att se fram emot inför hösten. Förutom vårt eget späckade program vill jag särskilt uppmärksamma SWEAs regionmöte på Mallorca. SWEA Mallorca har arbetat fram ett fantastiskt program som ger tillfälle att utforska ön och prova på traditionell och spännande mat. Det är ett viktigt tillfälle att lära känna Sweor från hela Europa och delta i SWEAs fina gemenskap. Glöm inte bort att anmäla dig! 

Välkommen till Regionmöte på Mallorca i oktober!

Linda Sjöström önskar oss alla en glad sommar, foto: Privat.

Det har också hänt en hel del bakom kulisserna i SWEA Holland de senaste månaderna. Under våren har SWEA Hollands nästan helt nya styrelse börjat sitt arbete. Vi har satt oss in i ansvaret för våra olika arbetsuppgifter, (såsom programansvarig, medlemsansvarig, webbansvarig etc.)

Vårt motto är att göra vårt bästa och att ha roligt medan vi gör det. Det visade sig efter en tid att vissa skor passade någon annan bättre och därför har flera roller i styrelsen kastats om sedan årsmötet i februari. Nu börjar vi bli varma i kläderna och vi tackar Eva Kars, Margareta Svensson och Margaret Sikkens Ahlqvist som hjälpt oss i vårt arbete.

Är du nyfiken på den nya sammanställningen av styrelsen och programgruppen? Läs vidare här!

Vill du hjälpa till eller har du tips på aktiviteter som du skulle vilja se i framtiden, tveka inte att höra av dig till mig; sweahollandordforande(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com.

Njut av helgen och glad midsommar!!!

 

Linda Sjöström

 

10547678_843484775689359_6568821884658102461_n

Comments are closed.