Network Menu

Kasteel De Haar i Haarzuilens, 31 maj

Sommaravslutning på Kasteel De Haar, 31 maj

Kasteel de haarVad är väl en guidad rundtur på slottet… Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbar, om ett gäng Sweor drar dit på sommaravslutning.

Rundvandringen på Kasteel De Haar i Haarzuilens, utanför Utrecht, började med samling av Sweor och respektive utanför slottets portar. Vår engelsktalande guide mötte upp oss i slottets källare där rundturen började med en kort video om dess historia.

 

Vi fick sedan en timmes informativ och intressant beskrivning om slottets alla baroner och baronessor, medan vi tog oss längre upp i byggnaden. De nuvarande byggnaderna, alla byggda på det ursprungliga slottet, är från sent 1800-tal och är verk av den nederländska arkitekten P.J.H. Cuypers. Den äldsta historiska dokumentation av en byggnad på platsen för det nuvarande slottet dateras ända tillbaka till 1300-talet.

Slottet var utrustad med de mest moderna prylar, till exempel centralvärme med hjälp av ånga och elektrisk belysning. Insidan av slottet var inrett med rikt utsmyckade snickeriarbeten och de pampiga dekorationerna slog oss nog alla med häpnad.

DeHaar_bordVäl ute i slottets imponerande trädgård, eller snarare park, tog vi oss hungriga mot ‘het Koetshuis’ för att mätta våra magar med lite lunch. Det blev traditionsenligt nederländskt med en macka för de flesta och vissa stannade även på en kopp kaffe. Solen värmde hela eftermiddagen på oss så att vissa av oss fick ta till solskydd för att undvika att bli brända. Sammantaget var det en härlig eftermiddag som spenderades i gott sällskap.

Karin Ivarsson

Comments are closed.